گروه تحقیقات امنیتی «Access Now» به تازگی روش حمله سایبری جدیدی را گزارش کرده که هکرها با استفاده از آن، کنترل حساب کاربری افراد شاخص و سرشناس را در شبکه های اجتماعی به دست گرفته و به نشر اخبار دروغین می پردازند.
روش مورد بحث که «Doubleswitch» نام دارد، نه تنها استفاده از حساب کاربری را برای حمله کننده ممکن می کند بلکه بازپسگیری کنترل آن را برای صاحب اصلی بسیار دشوار خواهد کرد.
بنا به گزارش موجود، فعالان و روزنامه نگاران کشورهای ونزوئلا، بحرین، میانمار و چند کشور دیگر تا کنون مورد حملات دابل سوئیچ قرار گرفته اند و هکرها علاوه بر انتشار اطلاعات غلط از طریق حساب های کاربری، بعضی از پست های قبلی را که با اهدافشان سازگاز نبوده را نیز حذف کرده اند.
هکرها ابتدا از طریق روش های متداول کنترل اکانت را در اختیار می گیرند
نحوه عملکرد حملات دابل سوئیچ بسیار ساده است؛ در ابتدا هکرها با استفاده از روش های معمول مانند فیشینگ، کنترل حساب کاربری معتبر را به دست گرفته و ایمیل و پسوورد مربوط به آن را تغییر می دهند. فرض می کنیم اکانت مورد بحث متعلق به یک روزنامه نگار معروف بوده و در حدود 500 هزار فالوور دارد؛ در فاز نخست (سوئیچ اول)، هکرها اسم پروفایل را تغییر داده و شناسه آن را نیز با اختلاف یک حرف به شناسه جدیدی تبدیل می کنند.
به عنوان مثال نام پروفایل را به «Bernie Sanders» (سیاستمدار آمریکایی) تغییر داده و شناسه آن را «BernieSander@» انتخاب می کنند. حالا هکرها یک حساب کاربری با 500 هزار مخاطب را در اختیار دارند که فالوورهای آن به احتمال قوی به سخنان برنی سندرز اعتماد خواهند کرد و در این میان، صاحب اصلی اکانت هیچ گونه دسترسی به حساب کاربری خود نخواهد داشت.
در فاز دوم حمله (سوئیچ دوم)، هکرها یک حساب کاربری کاملاً جدید را با نام روزنامه نگار مورد بحث ایجاد می کنند. حالا علاوه بر اکانت برنی سندرز، حساب کاربری روزنامه نگار مشهور نیز در اختیار هکرها قرار داشته و آنها می توانند اخبار دروغین را از طریق هردو اکانت در فضای مجازی منتشر کنند.
پاسخ درخواست های کاربر اصلی برای بازیابی اکانت، به ایمیل هکرها ارسال می شود
جالب اینجاست که پاسخ درخواست های مکرر صاحب حساب اصلی برای بازیابی اکانت، مستقیماً به ایمیل هکرها ارسال شده و به نتیجه نخواهد رسید. لازم به ذکر است که شبکه هایی مانند توییتر، فرم های خاصی برای گزارش اینگونه حملات در اختیار کاربران قرار می دهند که توسط اپراتورهای انسانی مورد بازبینی قرار می گیرند اما فرآیند مذکور، تا حدودی وقت گیر خواهد بود.
بنا به اظهارات «Access Now» بهترین راه پیشگیری از حملات دابل سوئیچ، استفاده از تایید دو فاکتوره حساب کاربری است اما چنین روشی، در کشورهایی مانند ونزوئلا که فعالان و روزنامه نگاران آن علاقه ای به اشتراک اطلاعات خصوصی خود (مانند شماره تلفن همراه) با شبکه های اجتماعی ندارند، چندان کاربردی نخواهد بود.
از همین رو این تیم پیشنهاد کرده که شبکه های اجتماعی نقش فعال تری در امنیت کاربران به عهده گرفته و با بهره گیری از تاییدهای چند فاکتوره، مثلاً روشی مبتنی بر اپلیکیشن، جلوی حمله هکرها را بگیرند.